Erilaisia lukusuunnitelmia vuodelle 2019

Ennen kuin menen tarkemmin tälle vuodelle laatimiini lukusuunnitelmiin, on kai paikallaan avata hieman sitä, miksi ne poikkeavat edellisten vuosien suunnitelmista niin paljon, että menin nostamaan erilaisuuden tämän postauksen otsikkoon asti. Syy siihen on, että kalenterissani on tammikuun yhdeksännen päivän jälkeen pelkkiä kysymysmerkkejä, sillä lähden Englantiin vaihtoon puoleksi vuodeksi. Jännittää!

Koska etukäteen on hankala sanoa, millaiseksi arkeni siellä muodostuu, ja vaikka kirjallisuutta lähden opiskelemaan eli luettua varmasti tulee, kurssivalinnatkin varmistuvat vasta paikan päällä, joten kaikenlainen suunnittelu on poissa laskuista. Tarkkojen tbr-listojen tekeminen on siis varsin epäkäytännöllistä jo sen takia, että lähden puoleksi vuodeksi pois Suomen kirjastojärjestelmän ja oman kirjahyllyni ulottuvilta ja kirjaostoksetkin on tehtävä matkalaukun kilorajoitukset tarkasti mielessä. Tänä vuonna ei tule luettua kotimaisia uutuuksia tai hyllynlämmittäjiä, mutta innolla odotan, millaiset kirja-apajat odottavat löytäjäänsä Englannin maaperällä. Sitä en myöskään tiedä, mitä vaihtoaika tekee blogilleni ja bookstagramilleni, mutta yritän ainakin silloin tällöin päivitellä lukukuulumisia tänne, ja kuka tietää – ehkä vaihto inspiroi kirjoittamaan enemmänkin. Ihan ilman suunnitelmia en sentään tähänkään kirjavuoteen aio lähteä (vaikka se jos mikä olisi erilaista), joten tässä ovat lukusuunnitelmani vuosimallia 2019.

tbr 2019 kirjalliset uudenvuodenlupaukset lukutavoitteet 2019

TÄNÄ VUONNA AION…

1 lukea vähemmän

Tai ainakin asettaa Goodreadsin lukutavoitteeni huomattavasti matalammalle kuin aikaisemmin. Hassua, miten viime vuonna sadan kirjan vuosivauhdin jälkeen pidin 70 kirjaa liian helppona haasteena, mutta nyt kaipaan sen verran hidasta lukutahtia, että haasteen asettaminen 50 kirjaan tuntuu liian paljolta. Toivon, että se, että Goodreadsin lukuhaasteessa näkyy vain 40 kirjan tavoite, toimii konkreettisena muistutuksena siitä, että vähempikin riittää ja että lukeminen on viimeinen asia tässä maailmassa, josta haluan stressata. Ehkä innostun lukemaan enemmän, mutta ainakaan en tee sitä numeroiden takia.

Numeroita ja lukuhaastetavoitteita tärkeämpi ajatus tässä taustalla on, että haluan lukemisen olevan mahdollisimman kiireetöntä ja tapa rentoutua. Haluan pysähtyä enemmän lukemisen lomassa, keskustella lukemastani ja siitä heräävistä ajatuksista lukupäiväkirjassa ja purkaa lukukokemuksiani vaikka näiden bloggausten muotoon, joita kirjoitan tänne nyt neljättä vuotta. Toisaalta haluan myös jättää enemmän tilaa muille asioille, joita minulla on tällä hetkellä elämässäni, sekä kaikelle ennakoimattomalle, jonka 2019 tuo tullessaan.

2 olla kokoamatta koko vuoden kattavaa tbr-listaa

Näitä on ollut hauska tehdä, mutta sen jälkeen, miten vähän innostuin lukemaan 80 kirjan listaltani viime vuonna, ajattelin jättää yksityiskohtaiset kunnianhimoiset listaukset tänä vuonna välistä. Kiinnostavimpien kirjojen lista muuttuu niin paljon vuoden aikana, että intoillakseni lukulistoista enemmän ajattelin esimerkiksi koota kymmenen sillä hetkellä eniten kiinnostavan kirjan listan parin kuukauden välin.

3 jättää huonot kirjat kesken

Olen aina ollut sellainen lukija, joka kitkuttaa loppuun sellaisetkin kirjat, jotka eivät tunnu pääsevän vauhtiin millään, ja muistan vain muutaman yksittäistapauksen, jonka olen jättänyt kesken. Viime vuonna paransin tässä jo jonkun verran, mutta tänä vuonna aion jättää entistä röyhkeämmin kesken kirjat, jotka eivät syystä tai toisesta nappaa. Elämä on liian lyhyt huonoille kirjoille vai miten se nyt olikaan…

4 kirjoittaa lukemastani enemmän

Jo toista vuotta peräkkäin huomaan toivovani, että olisin ehtinyt blogata useammasta kirjasta, joten tänä vuonna todella haluan pyhittää aikaa kirjoittamiselle lukemisen rinnalla. Rakastan kirjoista kirjoitamista ja sitä, kuinka antoisaa se on lukukokemuksen kannalta, joten toivottavasti lukupäiväkirjani sekä paperisena että sähköisenä versiona on ahkerassa käytössä tänä vuonna.

lukutavoitteet 2019 kirjalliset uudenvuodenlupaukset tbr 2019

Näitä yleisempiä suuntaviivoja kirjoittaessani mieleeni on putkahdellut myös vähän tarkempia ajatuksia siitä, mitä ja millaista kirjallisuutta haluan löytää luettujen listalta vuoden lopussa, joten kirjakohtaista lukulistaa korvaamaan keksin tällaisia lukutavoitteita:

1 Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaasteeseen kirja tai pari lisää

2 Ainakin yksi novelli- ja yksi esseekokoelma

4 Runoutta, runoutta, runoutta!

5 Feminististä kirjallisuutta jossain muodossa, totta kai, ehkä klassikkolinjalla?

6 Ainakin yksi kirja joka mantereelta

No niin, eiköhän näillä pärjätä yksi vuosi! Teitkö sinä lukusuunnitelmia tälle vuodelle?

Advertisement

8 kommenttia artikkeliin ”Erilaisia lukusuunnitelmia vuodelle 2019

 1. Katriina sanoo:

  Kannattaa hyödyntää Englannin kirjastoja! Aikoinaan olin kuin aarrekammion avannut kun vietin siellä kuukauden. Mukavia lukuhetkiä ja opiskeluja Englannissa!

  Tykkää

 2. Kaisa / Kannesta kanteen sanoo:

  Unohtumatonta vaihtoa Englantiin! 🙂

  Hyviä suunnitelmia sulla. Itsekin toivoisin kirjoittavani lukemastani enemmän ainakin johonkin omaan muistikirjaan. Olen nimittäin tyytyväinen, että opin viime vuonna antamaan itselleni armoa blogiarvioiden suhteen: jos kovasti hypetetyn kirjan kohdalla tuntuu siltä, ettei itsellä ole mitään uutta sanottavaa, jätän kirjoittamatta tai jos joku kirja ei vain herätä oikein mitään kummempia ajatuksia, en koe huonoa omaatuntoa siitä, etten bloggaa teoksesta mitään. Toivon, että tulevana vuonna osaisin rauhoittua myös niiden tiiliskivien äärelle, joita yleensä kammoan. Ehkä taustalla on juuri sellainen kiireen tuntu: tulee olo, että pitää lukea nopeasti kaikki uutuudet ja kehutut kirjat eikä osaa pysähtyä pitkäksi aikaa tiiliskiven ääreen.

  Tykkää

 3. Laura / Bibobook sanoo:

  Vau, toivottavasti sulle tulee hyvä vaihto! Kun olin ite Maltalla kevään 2014, olin aika tehokkaasti kirjojen ulottumattomissa. Yliopiston kirjasto oli todella kämäinen ja keskittyi tietokirjoihin, enkä oikein jaksanut/tajunnut selvittää, olisiko jossain parempia kirjavalikoimia tarjolla. Muutamia kirjoja ostin itselleni altaan reunalla luettavaksi, mutta siinä ei todellakaan voinut etukäteen lähteä lukemisiaan suunnittelemaan.

  Mä ajattelin kanssa koostaa blogiin jonkinlaisen listan lukutavoitteista tälle vuodelle. Ainakin haluaisin lukea kirjoja monista eri maista, veikkaan, että siitä tulee mulle monen vuoden hiljalleen edistyvä projekti. Haluaisin myös kuunnella Sinuhen äänikirjana. Nyt keväällä pitäisi osata antaa aikaa myös graduille, mutta tuntuu jotenkin todella hankalata ottaa sitä aikaa kirjoilta ja/tai blogilta. Jonkinalaista tasapainottelua on siis luvassa.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Huh, toivotaan että Englannin kirjastojärjestelmä tarjoaa enemmän valinnanvaraa. Mun sisko opiskelee Skotlannissa, eikä sielläkään ole kummoista kirjastoa, mutta toivottavasti mulla käy opiskelukaupungin kanssa parempi tuuri sen suhteen:D

   Eri maista tulevan kirjallisuuden lukeminen tuntuu olevan pinnalla monen eri bloggaajan tavoitteissa ja sekös on hyvä, voidaan jakaa lukuvinkkejä toisillemme! Mä kuuntelen tosi vähän äänikirjoja, mutta juuri Sinuhen satuin kuuntelemaan vuosi sitten ennen joulua. Ekaksi en oikein pitänyt sen lukijasta, mutta rytmiin päästyäni ja joulukortteja samalla askarrellen Sinuhen kuunteleminen oli kyllä yksi meditatiivisimmistä asioista mitä olen vähään aikaan tehnyt ja tykästyin Sinuheen uudella tavalla (lukion ensimmäisellä luettuna se ei vielä ihan iskenyt).

   Ja tsemppiä sulle graduihin ja niiden ja bloggaamisen tasapainottamiseen!

   Tykkää

 4. Laura / Lukuisa sanoo:

  Oi, sinulla on tulossa jännittävä vuosi! Kirja-apajat ovat Englannissa ihan satavarmasti aivan ihanat. Toivottavasti jaksat päivitellä blogia ainakin ajoittain. 🙂

  Ja mukavan kuuloisia tavoitteita, sopivan rentoja. Ajattelin itsekin tänä vuonna osallistua vain Helmet-lukuhaasteeseen, lukea enemmän oman hyllyn kirjoja ja lukea enemmän novellikokoelmia, eli mahdollisimman vähin tavoittein uuteen vuoteen. 🙂

  Tykkää

 5. skestilinna sanoo:

  Kuulostaa hyviltä tavoitteilta, itsekin tein saman tyyppisen blogi postauksen. 🙂 Ite luen kanssa ihan sikana, mutta en kai vähennä vaan laitan sen oikeaaan määrään. 🙂

  Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s