Berliini

TERVEISIÄ BERLIINISTÄ!

Berliini1

Vaihdoin maisemaa viikoksi ja löysin itseni Berliinistä. Yllätyksekseni kirjavarkaiden ammattiylpeys ei saanut minua lähellekään kirjakauppoja vaan tarinoiden vainu johdatti minut hankkimaan pelkästään historiallista pääomaa. Ensimmäistä matkaani Saksan pääkaupunkiin rytmittivät postikorteista tutut perusnähtävyydet ja museot, joihin tiivistyy paljon 1900-luvun historiaa. Checkpoint Charlien ja Topographie des Terrorsin rinnalla muualta Saksasta kantautuneet suru-uutiset kirjoittivat toista synkkää tarinaa, eivät siitä, mikä on jätetty taakse vaan siitä, mitä kohti mennään.

Reissu ei koostunut pelkästään kauhutarinoista vaan myös kätevästä liikkumisesta julkisilla, aasialaisesta ruuasta ja reiluun kolmeenkymmeneen kohonneista lämpöasteista. Kaiken näkemisen ja kokemisen sivussa lukemiselle jäi aikaa lentokoneessa 284 Emile Zolan Naisten Paratiisin sivun verran ja iltapuhteena hotellilla Katseita maailmaan -esseeantologian hotkaisuksi. Lukuhirmulle ominaisen luonteen vastaisesti onnistuneen kaupunkiloman taitaa tuntea siitä, ettei jää neljän seinän sisään maratoonaamaan Anna Kareninaa vaan näkee, kokee ja ihmettelee.

Berliini6

Jatkona natsi-Saksan kauhuihin tutustumiseen ajattelin ottaa luettavakseni joko Terhi Rannelan Fraun tai Lauren Binet’n HHhH:n. Oletko sinä lukenut Berliiniin tai Saksaan sijoittuvia kirjoja?

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”Berliini

 1. Sanna sanoo:

  Minäkin olin pari viikkoa sitten ekaa kertaa Berliinissä! Muuten oli aika samankuuloinen reissu (aasialaista ruokaa myöten) paitsi että lämpötilat eivät tosiaankaan käyneet lähellä kolmeakymmentä 😀 Ehdin kirjakauppaankin, lähellä Unter den Lindeniä on valtava nelikerroksinen kirjatavaratalo Dussmann, josta löytyy myös kodikas englanninkielinen osasto.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Hauska sattuma! 🙂 Oijoi, Dussmann kuulostaa niin hyvältä, että olisin saattanut lipsahtaa tiukasta linjastani, jos olisin tiennyt sen olemassaolosta ennen reissua 😀 Pistän sen korvan taakse, jos tulee päädyttyä Berliiniin joskus toisen kerran.

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s