(Kirja)kuulumisia Wienistä!

 

Terveisiä lumoavasta, loisteliaasta Wienistä, jossa pyörähdin viime viikonloppuna testauttamassa saksan kielen taitoani. Wien on valloittava: kauniita vanhoja rakennuksia, museoita, keisarillisen kaupungin loistoa, taidetta, joulumarkkinoita, kätevä julkinen liikenne, mukavia ihmisiä ja lämmin tunnelma. Neljä päivää saivat minut ihastumaan Itävallan kruununjalokiveen ikihyviksi ja ajattelin jakaa ihastustani edelleen kertomalla muutaman tärpin, joilla hemmotella kirjaihmistä.

Ennen Wieniin pääsyä on pakko mainita Helsinki-Vantaan lentokentän kirjanvaihtopiste eli Book Swap, joka oli minulle täydellinen yllätys. Jostain syystä en ole eksynyt sinne aiemmin, mutta nyt kun eksyin, en voinut lähteä tyhjin käsin. Book Swapin idea on siis nimensä mukaisesti vaihtaa kirjoja, matkailija voi napata mukaansa kiinnostavalta kuulostavan kirjan ja/tai jättää jo luetun kirjan jonkun muun löydettäväksi. Saksan kurssin hengessä mukaani tarttui J. Swiftin klassikkoteos Gulliverin retket saksaksi käännettynä. Seuraavalla kerralla pitää ehdottomasti viedä jotain tilalle. Kirjanvaihtopisteestä lisää täällä.

Literaturmuseum (kirjallisuusmuseo) ei kuulunut alkuperäisiin suunnitelmiini, koska en tiennyt senkään olemassaolosta. Näyttely on kokonaan saksaksi, kuten lipunmyyjä useampaan kertaan huomautti ilmiselvästi epäillen minun ja kaverini kielitaitoa, mutta se ei haitannut. Museo on visuaalisesti hieno ja millainen paikka se olisikaan ollut harjoitella saksan kuulunymmärtämiskokeeseen – kirjoitettujen sitaattien lisäksi tekstinäytteitä on mahdollista kuunnella. Miksei meillä ole vastaavaa Suomessa? Vai enkö ole tietoinen siitäkään? Jos saksan kieli taipuu ja esimerkiksi Kafka kiinnostaa, Literaturmuseum voi olla mielenkiintoinen käyntikohde. Sen saksankieliset sivut löytyvät täältä.

WP_20151204_044Käväisin myös useammassa kirjakaupassa, joissa hillitsin itseni ostamasta mitään (enkä myöskään sortunut laittomuuksiin), mutta oli hauskaa törmätä myös kotimaisen kirjallisuuden edustukseen. Hyvä Sofi Oksanen!

Suorastaan hengästyttävää ylenpalttisuutta ja häkellyttävän kauniita huoneita ihmettelin niin Schönbrunnissa, Belvederessä kuin Hofburgissa, mutta yksi hienoimmista sisätiloista oli ehdottomasti Prunksaal, Österreichische Nationalbibliothek eli Itävallan kansalliskirjasto. Lukutoukka voi vain huokaista syvään tämän näyn ja sen tiedon, että tällaisia pyhäkköjä on rakennettu kirjoille, edessä.

Pahoittelen puhelimella otettujen kuvien laatua, mutta kameraa ei ollut mukana. Parempia kuvia löytyy mm. täältä.

Itse lukeminen jäi vähemmälle muun kulttuurinnälän tyydytyksen ohella, mutta eikö se ole onnistuneen matkan merkki? Neljään päivään mahtui paljon näkemistä ja kokemista, mutta kaikkea Wien ei vielä paljastanut. Ehkä suuntaan sinne vielä takaisin nauttimaan historiallisen kaupungin tunnelmasta ja seikkailemaan taidenäyttelyiden loputtomiin saleihin.

Onko siellä muita Wienissä käyneitä? Mikä jäi erityisesti mieleen tai mitä siellä pitäisi ehdottomasti nähdä?

Follow my blog with Bloglovin

Advertisement

4 kommenttia artikkeliin ”(Kirja)kuulumisia Wienistä!

  • Kirjavaras sanoo:

   Wien on aivan mieletön, yksi ihanimmista paikoista jossa olen käynyt 🙂 Tuollaisissa kirjastoissa on jotain melkeinpä maagista, kadehdin syvästi niitä, jotka pääsevät käsiksi niiden aarteisiin.

   Tykkää

 1. Tani / Aina joku kesken sanoo:

  Voi ymmärrän sinua niin, sinä varas! 😊 Pala minusta jäi aikoinaan tuohon kaupunkiin, kun olin jonkin aikaa töissä juurikin Hofburgissa kansalliskirjaston kansallisarkistossa. Aina välillä unohdan, että se on totta! Mutta ne kahvilat, espanjalaisen ratsastuskoulun hevoset (joiden harjoittelua sisäpihalla katselimme työkaverini kanssa rappukäytävästä salaa), Julius Meindlin herkkukauppa, Bogenin baarit ja klubit, ne ihmiset, jotka metrossakin lukivat KIRJOJA – voi äly että kaipaan joskus sitä kaikkea! Minulle Wien on talven ja viiman kaupunki – en ole koskaan ollut siellä helleaikaan! 😃

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Olen aika kateellinen sinulle Tani, kun olet saanut työskennellä niin hienossa kaupungissa ja vielä sen kirjastossa! Espanjalaisessa ratsastuskoulussakin kävin pikavisiitillä ja ne kahvilat totta tosiaan! Ihanaa löytää toisia, jotka kaipaavat Wieniin 🙂

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s