Gillian Flynn – Kiltti tyttö

Huomaan tutkivan katseen, kylmän laskelmoivat hyönteisen silmät, ja ajattelen: Tämä mies saattaa tappaa minut.”

Kirjavarkaan tunnustuksia -kirjablogi: Gillian Flynn - Kiltti tyttöGillian Flynnin suurta huomiota saanut Kiltti tyttö on tarina kahdesta totuudesta. Toinen totuuksista on aviomiehen, toinen aviovaimon. Kun vaimo katoaa viisivuotishääpäivänä, miehestä tulee murhaaja: hajoava avioliitto, kovaääninen riita edellisenä iltana, kamppailun jälkiä talossa, lattiasta pestyt verijäljet.

Nick Dunne on köyhistä oloista ponnistanut työtön toimittaja, nykyinen baarin omistaja, Amy Elliott Dunne newyorkilainen psykologiparin lapsi, jonka mukaan nimetty lastenkirjasarja nosti perheen maineeseen ja varakkuuteen. Yhteistä Amylle ja Nickille on se, että he ovat menettäneet uskonsa avioliittoon. Kieroutuneen suhteen kipupisteet kärjistyvät yhteen aamuun.

Tartuin Kilttiin tyttöön, koska siitä tehdyn elokuvan traileri jäi pyörimään päähäni. Halusin lukea kirjan ennen kuin katson elokuvan, ja onhan ensi-illasta jo aikaa muutama ikuisuus, mutta tässä sitä viimein ollaan. Ei, itse lukemiseen ei mennyt näin kauaa vaan muutama päivä, mutta minkäs teet valtavan TBR-listan kanssa.

Totta puhuen Nick ja Amy ovat henkilöinä ärsyttäviä, mutta jännärissä, jossa puidaan pahalla tavalla pieleen mennyttä parisuhdetta, pääparin ei oletetakaan olevan rakastettavia ja puhtoisia. Kun kummankaan tulkintaan siitä, mikä ja kuka rikkoi heidän liittonsa ei voi luottaa, jää lukijan tehtäväksi valita, kumpi puhuu totta. Ainakin enemmän totta. Tarvitaanko lopullinen totuus vai riittääkö, että toisen totuus on uskottavampi? Siinä, miten väärin he ovat toisensa ymmärtäneet ja samalla siinä, kuinka läpikotaisin he tuntevat toisensa, on jotain kammottavaa. Juuri kun lukija uskoo selvittäneensä veritekoon johtaneet tummanpuhuvat polut, Flynn kääntää juonen päälaelleen.

Kilttiä tyttöä on toisaalta ylistetty, toisaalta sitä on sanottu kesyksi Flynnin toisiin romaaneihin (Teräviä esineitä ja Paha paikka) verrattuna. Varsinaisia kylmiä väreitä tämä nyrjähtänyt parisuhde ei minulle antanut, mutta Flynn käsitteli oivaltavasti median roolia johdattelijana ja mielipiteen muodostajana. Ehkä kylmäpäinen murha ei uinut painajaisiini sen takia, että olen kyllästetty tosielämän kauhutarinoilla, jotka nykymediassa kaupallistetaan klikkauksiksi ja lööpeiksi.

Viihdyin, mutta en ihan koukuttunut. Yllätyin, mutten jäänyt haukkomaan henkeäni.

Varastaisinko?

××× = syyllistyn taskuvarkauteen

Mitä sanotte, saisiko Terävistä esineistä tai Pahasta paikasta enemmän irti?

6 kommenttia artikkeliin ”Gillian Flynn – Kiltti tyttö

 1. Omppu/Readerwhydidimarryhim sanoo:

  Vastauksena kysymykseesi: Teräviä esineitä on mielestäni hurjan paljon hienompi kuin Kiltti tyttö. Pahaa paikkaa en ole lukenut.

  Tykkää

 2. Hande sanoo:

  Kiltti tyttö ja Paha paikka odottavat hyllyssäni lukemistaan. Pitää yrittää repiä jossain vaiheessa aikaa niihin tarttumiseen, vaikuttavat sen verran kiinnostavilta.

  Tykkää

 3. Katja / Lumiomena sanoo:

  Löysin blogiisi sattumalta, jonkun seuraamani kirjablogin (ja niitä on kymmeniä, jollei jo yli sata) kautta. Pidän ihan hurjasti ideastasi esitellä kirjavarkauksia!

  Kiltti tyttö jäi minulta kesken, mutta olisin lukenut sen loppuun, luulisin että voisin hyvin aatella tästä samoin kuin sinä.

  Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s