Maria Jotuni – Kun on tunteet

”Sitä piti minunkin saada oppia se, ettei eletä ihmisten tähden, vaan itsensä ja ettei onni ole ostettavissa. Kun se kerran näyttäytyy, etkä avaa sille sydäntäsi, katoaa se ainiaaksi, häviää jäljettömiin, niin jäljettömiin, ettet enää tiedä, oliko se sitä, vai untako lienee kaikki.”

maria jotuni kun on tunteet blogi arvostelu

Myös näytelmistään ja romaaneistaan tunnettu Maria Jotuni on yksi 1900-luvun alun novellitaiteen suomalaisista taitajista, jolle hyvin riisutut dialogit ja naisen aseman kommentoiminen ovat tavaramerkkejä. Novellikokoelma Kun on tunteet kertoo pääasiassa maalaisympäristössä asuvien naisten avioliitoista sekä syistä niiden takana, nuoruudenrakkauksista ja päättyneistä parisuhteista.

Useimmat kokoelman novelleista ovat dialogin muotoon puettuja muistelmia tai kertomuksia, joissa toinen nainen kertoo toiselle ihmissuhteistaan, niistä joita olisi ehkä kuulunut nimittää rakkaussuhteiksi mutta jotka usein olivat rakkaudettomia, taloudellisista tai sosiaalisista syistä solmittuja sopimuksia. Näin kokoelman nimikin Kun on tunteet kääntyy hieman ironiseen valoon, sillä suurimmassa osassa tapauksista on kyse siitä, kun tunteita ei ole. Jotunin kirjoituksissa avioliitto ei ole mikään romanttisen rakkauden huipentuma, vaan taloustermeillä kuvattava sopimus, joka sitoo osapuolet taloudellisesti toisiinsa.

Kun on tunteet on kokoelma 1900-luvun naiskohtaloita. On nuoruudenrakkautensa perheen takia hylänneitä, rakkaudettomassa avioliitossa eläviä, sinkkuuden valinneita. Vaikka monet naisista ovat lupautuneet rakkaudettomaan liittoon, se ei estä kaipaamasta tunnetta tai muistelmasta aikaa, jolloin tunteet paloivat voimakkaina, eikä etenkään harmittelemasta taloudellisiin ja sosiaalisiin velvotteisiin suostumista rakkauden valitsemisen sijaan.

”Oma mieskin on vieras, vaikka sen kanssa kymmeniä vuosia eläisit. Ei se koti sillä kodiksi tule, että yhdessä jonkun kanssa asut. Rakkaus kun puuttuu, puuttuu kaikki.”

Avioliitto näyttäytyy novelleissa emotionaaliselta kannalta tuhoon tuomitulta instituutiolta, mutta romanttinen rakkaus pilkistää avioliiton ulkopuolisessa elämässä. Vaikka naisen seksuaalisuuden kuvaus on nykynäkökulmasta varsin peiteltyä, se synnytti aikanaan skandaalin. Novellien naishahmoilla on ollut mieluisia kosijoita, on ollut toiveita yhteisestä tulevaisuudesta, on ollut esiaviollista seksiä. Rakkaudettomuus ei ole kyvyttömyyttä tuntea vaan pakkoa olla toimimatta tunteidensa mukaan. En kuitenkaan sanoisi, että novellien hallitseva sävy on toivottomuus tai katkeruus, vaikka viiltävän kriittisiä ne välillä ovatkin.

”Kävikö tuo luonnolle, että kun olevinaan se rakkaus muka, – sitä nimittelee, mitä nimittelee, suotta, joutessaan, jos jotakin havittelee, muka, kun on nuori, kun on tunteet -”

Jotuni hallitsee loistavasti lyhytproosan ja saa pelkästään dialogia liikuttelemalla näkyviin kokonaisia elämäntarinoita. Lankojen punominen yhteen ja päätelmien tekeminen henkilöhahmoista jää lukijalle, minkä takana näin niukkaan kerrontatapaan mukaan pääseminen vaatii tarkkaavaisuutta. Jotunin kynässä on kriittinen kärki, joka tarttuu napakasti naisen yhteiskunnallisen ja taloudellisen aseman ongelmakohtiin. Novelleissa kuvattujen yksittäisten ja erilaisten kohtaloiden sarjasta muodostuu kuva laajemmista kysymyksistä, jotka puhuttelivat naisasialiikettä tuolloin (ja puhuttelevat feministejä yhä).

Luin Jotunin novellikokoelmaa rinnakkain Aino Kallaksen Sudenmorsiamen kanssa. Kun on tunteet ja Sudenmorsian ovat keskenään hyvin erilaisia teoksia, mutta ilmestymisajaltaan lähekkäisiä, muodoltaan hyvin tiiviitä ja samoja teemoja käsitteleviä. Kaksikko nousikin suosikkiklassikkojeni joukkoon viime vuonna ahmimastani suomalaisesta kirjallisuudesta.

Novellikokoelmasta ovat bloganneet myös Kirjasähkökäyrä, Lukuisa, Reader, why did I marry him?Yksi pieni lukupäiväkirja

Varastaisinko?

×××× = vaatii ryöstöä

Oletko tutustunut Jotunin tuotantoon?

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s