Laura Bates – Everyday Sexism

“The incidents that go unwitnessed definitely help to keep sexism off the radar, and unacknowledged problem we don’t discuss. But so too do the regular occurrences that hide in plain sight, within a society that has normalized sexism and allowed it to become so ingrained that we no longer notice or object to it. Sexism is a socially acceptable prejudice and everybody is getting in on the act.”

laura bates everyday sexism suomi blogi arvostelu

Maaliskuussa 2012 Laura Bates sai tarpeekseen. Kyse ei ollut mistään epätavallisesta sattumuksesta vaan viikon mittaan kertyneistä tavanomaisista välikohtauksista: tyypistä joka seurasi häntä bussilta kotiovelle, miehestä joka teki hänelle seksuaalisen eleen ja huusi: ”Etsin vaimoa!” Näissä tapahtumissa ei ollut mitään sellaista, mitä Bates ei kohtaisi päivittäin arjessaan, mutta ne toivat hänen mieleensä sellaisen vyöryn muita samanlaisia tapauksia, että hän pysähtyi miettimään, miksei ollut koskaan valittanut asiasta tai oikeastaan edes ajatellut sitä. Sitten hän ryhtyi kyselemään lähipiirinsä naisilta samanlaisista kokemuksista ja kuuli yllätyksekseen, että jokaisella oli samanlaista kerrottavaa, eikä vain vuosien takaisia satunnaisjuttuja vaan tuoreita, usein toistuvia syrjinnän ja ahdistelun kokemuksia.

Mitä enemmän Bates kuuli samanlaisia tarinoita, sitä enemmän hän yritti puhua ongelmasta, mutta sai aina saman lannistavan vastauksen: seksismiä ei enää ole. Naiset ovat tasa-arvoisia, enemmän tai vähemmän. Älä tee tästä isoa numeroa, löysää nutturaasi, opettele vastaanottamaan kohteliaisuus. Tästä epäuskosta sisuuntuneena hän pisti pystyyn Everyday Sexism Projectin kerätäkseen muutaman kymmenen naisen tarinat nettisivulleen todistaakseen, että ongelma on olemassa. Projektista tuli maailmanlaajuinen ilmiö lyhyessä ajassa ja se laajeni myös Twitteriin. Tasan kolmessa vuodessa se keräsi satatuhatta kirjoitusta seksismin ilmenemisestä.

”As an alien coming to Earth for the first time and taking the media as your reference point for how the human race works – – you’d realize that women’s looks are crucial factor in defining their value, that black women are to be sexualized and exoticized and disabled women pitied and portrayed as ’srivers’, that lesbian and bisexual women’s entire lives revolve obsessively around their sexuality, and that fat woman are generally reserved to provide the butt of a joke. You’d discover that women can be virgins or whores but rarely stray into the territory in between – -”

– Laura Bates seksismistä mediassa

Everyday Sexism syntyi kirjana näiden Everyday Sexism Projectin nettisivuille ja Twitteriin tulvineiden kirjoitusten pohjalta. Bates jakaa seksismin kymmeneen kategoriaan sen ilmenemisen mukaan politiikasta mediaan ja äitiyteen ja esittää jokaisessa luvussa niin tilastotietoa kuin ihmisten kertomuksia ja kokemuksia aiheesta. Everyday Sexism ei ole kaikenkattava ensyklopedia vaan uskottava ja monipuolinen esitys seksismin ilmenemisestä, siihen liittyvistä ongelmista sekä sen kitkemiseksi tehdyistä asioista.

Suurin seksismiin liittyvä ongelma on se, että siltä usein suljetaan silmät. Silloinkin kun se on avoimesti näkyvillä, sen olemassaolo kielletään. Naisten perään huutelu ja seksististen pilojen tekeminen on sosiaalisesti hyväksyttyä ja moni seksismin kirjoon kuuluva toiminta on normalisoitu. Kirja pyrkiikin ensisijaisesti kiinnitämään huomiota seksismiin ja saamaan ihmiset tiedostamaan ongelman, sillä ilman tiedostamista ei myöskään voi tapahtua muutosta parempaan.

Batesilta kysytään usein, mikä asia on järkyttänyt häntä eniten Everyday Sexism Projectissa. Helposti luulisi, että vastaus olisi jotain pahoinpitely- ja raiskauskertomusten väliltä, mutta kamalinta Batesille on ollut lukuisat kirjoitukset alle 18-vuotiailta nuorilta, lapsilta, jotka kohtaavat huutelua, seksuaalista häirintää tai ihan vain alistumista sosiaalisen paineeseen ja odotuksiin.

“I’m fifteen and I feel like girl my age are under a lot of pressure that boys are not under. I know I am smart, I know I am kind and funny, and I know that everyone around me keeps telling me that I can be whatever I want to be. I know all this but I just don’t feel that way. I always feel like if I don’t look a certain way, if boys don’t think I’m ‘sexy’ or ‘hot’ then I’ve failed and it doesn’t even matter if I am a doctor or writer, I’ll still feel like nothing. I hate that I feel like that because it makes me seem shallow, but I know all of my friends feel like that, and even my little sister. I feel like successful women are only considered a success if they are successful AND hot, and I worry constantly that I won’t be. What if my boobs don’t grow, what if I don’t have the perfect body, what if my hips don’t widen and give me a little waist, if none of that happens I feel like what’s the point of doing anything because I’ll just be the ‘fat ugly girl’ regardless of whether I do become a doctor or not.”

– kirjoitus Everyday Sexism Projetin nettisivuilla

Everyday Sexism oli minulle äärimmäisen vaikuttava lukukokemus, joka sai minut miettimään monia asioita uudella tavalla. Se toi tietoisuuteeni asioita, joita en ole ennen huomannut ajatella tai yksinkertaisesti tiennyt ja vahvisti ajatuksiani ja mielipiteitäni toisissa asioissa. Kirjan lukeminen herätti toisaalta paljon vihan ja turhautumisen tunteita, mutta toisaalta toivoa asioiden kääntymisestä parempaan, sillä mitä muutakaan Everyday Sexism on kuin merkki siitä, että ongelman tiedostaminen on nyt alkanut ja sille voidaan tehdä jotain. Everyday Sexismin lukeminen oli minulle ensimmäinen askel tähän suuntaan, enkä voi tarpeeksi suositella sen askeleen ottamista muille.

Helmet-lukuhaaste: 11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja

Varastaisinko?

××××× = turvatoimetkaan eivät pidättele rikokselta

———

Kiittäen bookishteapartyn Katria, joka ei lakannut ottamasta tätä kirjaa ja asiaa esille

Mistä kaikki alkoi omalla kohdallani: Chimamanda Ngozi Adichien puhe We should all be feminists

Ja mitä siitä seurasi: Laura Bates puhumassa Everyday Sexism Projectista

Niille jotka eivät usko että ongelma on todellinen: klikkaa tästä ja/tai tästä

Everyday Sexism Projectin nettisivut

Everyday Sexism Projectin Twitter

 

Kuinka tuttu tämä aihe on sinulle?

36 kommenttia artikkeliin ”Laura Bates – Everyday Sexism

 1. Laura sanoo:

  Tämä täytyy kyllä ihan ehdottomasti lukea, olen itsekin jo pitkään siitä haaveillut. Tärkeä aihe, ja niin hurjan ajankohtainen ihan täällä meillä Suomessakin, tasa-arvo ei todella ole vielä saavutettu.

  Tykkää

 2. riitta k sanoo:

  Tämä on varmasti hyvin tärkeä kirja nuorille tytöille ja nuorille naisille. Toivottavasti suomennetaan myös. Itse värjäsin blondit hiukseni tummiksi, joten jotain on koettu 🙂

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Ja pojille myös! Pelkästään tyttöjen ”valistaminen” ei vielä johda haluttuun lopputulokseen, joten sanoisin kyllä että tärkeä kirja kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Toki monet kirjassa käsitellyistä asioista ovat tutumpia ja läheisempiä tytöille ja naisille. 🙂

   Tykkää

 3. Maija sanoo:

  Minulla on tuo Adichien essee odottamassa lukuvuoroaan. On ihan totta, että liian monenlainen seksismi on nykyisin niin yleistä, ettei siihen välttämättä edes kiinnitä huomiota. Tämän kirjan kieli vaikuttaa vähän liian haastavalta minun kielitaidolleni, mutta saapa nähdä jos sen Adichien jälkeen innostuisin tästä kuitenkin.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Adichien kirja on hyvä johdatus aiheeseen 🙂 Pitää vain toivoa, että tämä suomennetaan! Kieli oli siinä mielessä helpohkoa, ettei se ollut tieteellisen spesifiä, mutta englanninkielisyys karsii lukijoita. Suosittelen silti kokeilemaan!

   Tykkää

 4. Lukumato sanoo:

  Haluaisin kovasti lukea tämän, mutta englanniksi se olisi yhtä tyhjän kanssa. Onneksi kirjan aiheesta on kirjoitettu muillakin kielillä. Tämä teos on vain niin kehuttu, että innostaisi tietää tarkemmin sen sisältö. Osaisitko sanoa, onko tätä teosta koskaan käännetty millekään muulle kielelle?

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Muita käännöksiä ei ole tullut vastaan, enkä googlailunkaan perusteella löytänyt tietoa yhdestäkään käännöksestä. Kirja on noussut sen verran isoksi ilmiöksi, että olisi ihme, jos käännöksiä ei alkaisi tippumaan. Ja ennen kaikkea harmi siinä mielessä että se pysyisi saavuttamattomissa monelle!

   Tykkää

 5. Maria Kinnunen sanoo:

  Tärkeä kirja ja tärkeä aihe! Tästä puhutaan varsinkin USA:n mediassa paljon, mutta en ole itse ikinä, siis koskaan, kohdannut cat callingia tai mitään muutakaan seksuaalista ahdistelua. En ole myöskään kuullut, että kukaan muukaan olisi – lukuunottamatta muutamia yökerhossa käyviä ystäviäni, mutta voisi kuvitella, että siellä fyysisen koskemattomuuden rajat ovat huomattavasti väljemmät kuin tavallisesti.

  Johtuuko tämä sitten ulkonäöstäni, jähmeästä suomalaisesta kulttuurista vai ansiokkaan yksityiskohtaisesta ja tiukasta lainsäädännöstä, en osaa sanoa. Toivon vain, ettei ”raiskauskulttuuri” (reilua liioittelua, tarkoittaa siis käytännössä ahdistelun arkipäiväistymistä ja muuttumista lopulta normiksi) rantaudu Suomeen.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Lohduttavaa kuulla, että on ihmisiä, jotka eivät ole joutuneet kohdata seksuaalista ahdistelua. Minäkään en usko (tai ainakin toivon!) ettei cat calling ja muu vastaava toiminta ole Suomessa yhtä yleistä kun USA:ssa, mutta jo lähipiiristäni löytyy useampia esimerkkejä – myös yökerhojen ulkopuolelta. Minusta yökerhossa oleminen (ylipäätään juhliminen, alkoholin juominen) on huono peruste fyysisen koskemattomuuden rajojen madaltamiseksi: sen pitäisi olla paikka- ja tilanneriippumaton oikeus. Mutta kuten huomautit, moni tuntuu ajattelevan, että siellä saa ylittää rajoja toisella tavalla kuin muualla. Toivotaan, että ongelma saadaan kitkettyä Suomesta (ja muualta) ennen kuin se pahenee.

   Tykkää

 6. Hanna / Hannan kirjokansi sanoo:

  Aihe on tärkeä. Arkipäivän seksismiä on niin monen muunkinlaista kuin vain suoraa seksuaalista ahdistelua, ja tämä kirja kuulostaa siinäkin mielessä oivaltavalta. Uskon, että tämä kirja myisi myös suomeksi – toivottavasti käännetään. Haluaisin kyllä haastaa itseni lukemaan enemmän myös englanniksi.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kyllä, ainakin minun mielestäni Everyday Sexism onnistuu valottamaan seksismin kirjoa kiitettävän monipuolisesti. Sama juttu, englanniksi tulee harvoin luettua muuta kuin kirjat, joista ei ole suomenkielistä käännöstä. Pitäisi tsempata itseään lukemaan enemmän alkukielisiä teoksia.

   Tykkää

 7. Amma sanoo:

  Kiinnostava kirja, tärkeä aihe. Jostakin syystä olen miettinyt asiaa viime aikoina jonkin verran. Ja kuten kirjassakin kerrotaan alaikäisten kohtaamasta ahdistelusta, olen tajunnut, että alaikäisenä ja parikymppisenä kaikenlaista seksististä ahdistelua tuntuu tapahtuvan melkeinpä eniten. Ja se on asia, jota olisi todellakin syytä pohtia ja tuoda esille. Miettiä, miksi ihmeessä näin. Tärkeä asia toki muutenkin.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Oli todella järkyttävää lukea, kuinka nuoresta asti lapset joutuvat kohtaamaan seksismiä, ”älä itke kuin tyttö” -huomautuksista seksuaaliseen ahdisteluun asti. Asia, myöskin muita ikäryhmiä koskien, kaipaisi enemmän huomiota.

   Tykkää

 8. Elegia sanoo:

  Mietin, että oli helpompi olla nuori aikana ennen nettiä. Silloin seksismi ei mielestäni ollut niin ”ylitsevuotavaa” ja nuorisokulttuuri muutenkin hyvin erilainen. Tämän voisi lukea ihan mielenkiinnosta aihetta kohtaan, vaikka itse koen säästyneeni tältä. Tosin mahdollista on, etten nuorena edes tajunnut mahdollista seksismiä, myöhemmin ei kiinnostanut. Olen kyllä saanut (seksististä) huutelua osakseni ja yllättäen rankimmat ja etovimmat koin New Yorkissa, jossa oli suorastaan veemäistä liikkua yksin.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Netti on varmasti osaltaan vaikuttanut seksismin kehittymiseen sellaiseksi kuin se nyt on ja ihan varmasti jatkaa vaikuttamista käsityksiin esimerkiksi sukupuolista ja sukupuolirooleista. Kirjaa lukiessani minäkin mietin, olenko itse kohdannut seksismiä ja törmäsin mallikkaasti ajatukseen, että se on niin normalisoitua, ettei siihen tule välttämättä kiinnittäneeksi huomiota tai sitten käsitteen sisältö on sen verran hatarassa tiedossa, ettei ole varmuttaa, mikä kaikki pitäisi määritellä seksismiksi.

   Tykkää

 9. Omppu/Readerwhydidimarryhim sanoo:

  Omat kokemukseni todentavat Amman esiin tuomaa eli että alaikäisenä ja nuorena seksuaalista ahdistelua on eniten, joka on erityisen ongelmallista, koska silloin usein on aika vähän välineitä käsitellä asiaa. Itse olin 15-vuotias, kun ensimmäisen kerran tultiin kysymään, että paljonko maksaisi. Tuli siitä aika hämmentynyt olo ja muistan tuon tapahtuman hyvin vieläkin. Seuraavilla kerroilla ihmetys ei enää ollut niin suuri, mutta nekin kerrat ovat vielä hyvin mielessä, joten kyllä tuollaiset jutut aika syvälle menee.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Ei mikään ihme että tapaukset ovat jääneet syvälle mieleen. Kun asiaa ajattelee, on kummallista ettei nuorille, jotka kohtaavat paljon seksuaalista ahdistelua, kerrota, miten pitäisi toimia tilanteessa, jos joku alkaa lähennellä julkisissa tai tulee kyselemään, paljon maksaisi. Ainakaan oman tai kavereideni kokemusten pohjalta en muista aiheesta puhuttaneen. Pystyn kuvittelemaan (ja muistan hieman erilaisesta tilanteesta) hämmennyksen ja muut tunteet, joita tapaus herättää. Ilman asian käsittelyä nuoret jäävät yksin näiden tunteiden ja tapausten käsittelyn kanssa, mikä on huolestuttavaa.

   Tykkää

 10. Tuulevi sanoo:

  Erittäin tärkeä kirja. Kulttuuriin kirjoitettu, ikään kuin huomaamaton, seksismi on salakavala ilmiö. Yhteiskunnan sukupuolirakenteet kuitenkin vaikuttavat meihin kaikkiin koko ajan. Arkipäivän seksismi on usein näkymätöntä ja piilossa, tahatonta tai tiedostamatonta, muttei silti poissa.

  Tykkää

 11. Katriina sanoo:

  En vain ymmärrä, miksi eri sukupuolet pitää asettaa toisiaan vastaan. Kaikella tavalla järkevämpää olisi toimia sovussa ja yhdessä. Kenenkään ei pitäisi kokea seksuaalista ahdistelua tai paineita näyttää tietynlaiselta.

  Liked by 1 henkilö

 12. Hande sanoo:

  Täytyy nostaa hattua Batesille, että hän on nähnyt näin suuren vaivan tuodakseen näitä ongelmakohtia esille – tunnen itsekin monesti, että seksismiin liittyvät puheeni menevät kuuroille korville, tai sitten muut keskustelijat alkavat luoda toisiinsa vihjailevia silmäyksiä. Lisään kirjan ehdottomasti lukulistalleni, sillä en ole lukenut ollenkaan teoksia, jotka olisivat suoraan feministisiä tai seksismiä arvostelevia.

  Tykkää

 13. Veera sanoo:

  Vaikka aihe onkin sellainen, että siitä kannattaa puhua julkisesti, niin kirjamuodossa se ei itseäni kiinnosta. Tiedostan ongelman, mutta käytän silti aikani mielummin toisenlaisten kirjojen lukemiseen.

  Tykkää

 14. Marika Oksa sanoo:

  Minusta tämä on tärkeän kuuloinen kirja tärkeästä aiheesta, ja olin aika pöyristynyt siitä, että jossain väitetään ettei seksismiä enää ole. Itse en oikein jaksa kiihkoilla tästä aiheesta, mutta on hyvä että löytyy niitä, jotka laittavat toimeksi ja kirjoittavat vaikkapa näitä kirjoja aiheesta. Vaikenemalla asia ei todellakaan muuksi muutu.

  Tykkää

 15. vuocho sanoo:

  Seksismi, naisten vähättely ja esineellistäminen ovat jostain syystä lisääntyneet julkisuudessa. Näkyviin tulee mitä kummallisempia ilmentymiä netissä mielipiteensä ilmaisseen naisen huorittelusta eräänkin valtakunnan johtajan kehuskeluun seksuaalisen häirinnän harjoittamista.
  Pelottavinta ei kuitenkaan ole näiden ilmiöiden näkyminen, vaan se miten moni niitä vähättele tai jopa julkisesti ilmaisee hyväksyvänsä/kannattavansa.

  Tykkää

 16. Minna Väisälä sanoo:

  Ongelma on todellinen, enkä usko sen nykyisessä mediailmapiirissä häviävänkään. Sen esiin nostaminen ja keskustelun herättäminen on tärkeää, haluaisin kuitenkin tuoda lisänäkökulman. On mielestäni aikamoista oikomista sanoa, että seksismi koskee vain naisten kohtelua. Jotain tasa-arvosta on saavutettu silloin kun ilmiöstä voidaan puhua yhtä tuomitsevasti myös miesten kohdalla.

  Varmasti mielenkiintoinen kirja, muttei nouse listallani niin korkealle, että vasiten hankkisin. Ehkäpä luen, tai ainakin seilailen, jos osuu reitilleni.

  Minna /Kirsin Book Club

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Totta! Harmi, jos tekstistäni sai sellaisen kuvan, että kirja kertoo vain naisiin kohdistuvasta seksismistä, sillä miestenkin kokema seksismi otettiin huomioon. Se on aivan yhtä vahingoittavaa ja tärkeää huomioida. Kiitos huomautuksestasi!

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s