Susinukke Kosola – Avaruuskissojen leikkikalu

”kukaan ei halua kirjoittaa kirjaa tai mennä avaruuteen / kaikki haluaisivat vain olla / astronautteja ja kirjailijoita”

susinukke kosola avaruuskissojen leikkikalu blogi arvostelu

Susinukke Kosolan Avaruuskissojen leikkikalu -niminen runokokoelma on alaotsikkonsa mukaisesti Tutkielma ihmisyyden valtavirrasta ja omistettu niille, jotka pelkäävät löytävänsä itsensä vääristä ihmisistä. Kutkuttavaa.

Avaruuskissojen leikkikalu muodostuu neljästä osasta, Löin pikkuvarpaani yöpöytään ja olin kuin muut, Yritin olla hyvä mutta olinkin ihminen, Paha on kaikki koska sen on oltava jossain, Kun maailma loppui hän lukitsi itsensä vessaan ja tyyliltään erilaisista runoista: on jääkaappimagneettirunoja, proosarunoja ja niitä runoja, joita tällainen maallikko kutsuisi ”perinteisiksi” mutta mitattomiksi runoiksi. Muodosta riippumatta runot tarjoavat yli-inhimillisillä elementeillä rikastetun matkan ihmisyyteen.

Kosolan runoissa on jotain perin juurin arkista ja tuttua, kuppi kahvia, kissojen silittelyä, maailmanvaltiudesta mitättömyyteen vaihtelevia tunteita. Niiden rinnalla tehdään tuttavuutta avaruuskissojen ja kahvia havittelevien trombien kanssa. Ihmisyyttä sekin, onko? Arkisuuden ja dystooppisuuden välinen, paikoittain irvokas, kuilu kohdistaa kritiikin länsimaiseen elämäntapaan sen eri tasoilla ja muodoissa.

”koska kaikki mikä perustuu tositapahtumiin / on vain sitkeämpää valhetta // valtaisin Walt Disneyn linnan ellei / se olisi tekijänoikeussuojattu”

Luin Avaruuskissojen leikkikalun jo vähän aikaa sitten innostuttuani taas runoista Szymborskan Täällä-runokokoelman lukemisen jälkeen. Tutustumiseni runouden maailmaan jatkui myös Sammakon runokiertueella, jossa sain ensikosketukseni lavarunouteen. Ei ollut ollenkaan hullumpi ilta! Mikäli kaipaat esimakua Avaruuskissojen leikkikalun runoista ääneen luettuina, klikkaa tästä.

Kiitokset bookishteaparty -blogin Katrille sillä ilman häntä en varmaan olisi päätynyt valitsemaan tätä luettavakseni!

Varastaisinko?

×××× = vaatii ryöstöä

Onko sinun syksyysi kuulunut runoja?

 

Advertisement

6 kommenttia artikkeliin ”Susinukke Kosola – Avaruuskissojen leikkikalu

 1. Hande sanoo:

  Kuulostaapa kiintoisalta, voisin tälläkin perehdyttää itseäni syvemmin runojen maailmaan (toinen aloittelija runojen saralla ilmoittautuu)! 🙂

  Luin tuossa joku aika sitten Arthur Rimbaudin Hirtettyjen tanssiaiset-runokirjan Läpi historian-lukuhaastetta varten. Kokemus ei ollut minulle niin antoisa kuin runoja tarkemmin tuntevalle, sillä runot edustavat symbolismia, joka ei ole minulle kovin tuttu aikakausi – osa runoista meni minulta aivan yli hilseen. 😀

  Tykkää

 2. Katri sanoo:

  Oon niin iloinen, että luit tän!! Kannattaa ehdottomasti lukea myös Kosolan esikoiskokoelma .tik (kirjoitin just siitä blogiin!) ja Rupi Kaurin milk&honey. Ja jos sulla tulee hyviä runokokoelmia vastaan niin otan mielelläni vinkkejä! Aloittelija kun olen itsekin 🙂

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kävin lukemassa bloggauksesi (ja käyn uudestaan kommentoimassa paremmalla ajalla) ja myös .tik on nyt virallisesti lukulistallani. Rupi Kaurin milk&honey:iin olen törmännyt ohimennen ja myös se kiinnostelee! Ja vinkkejä otetaan vastaan täälläkin, ihanaa olla yhdessä aloittelijoita 😀 Viimeeksi olen lukenut paljon Kosolaa klassisempaa runoutta, nimittäin Sapfoa ja sillekin kannattaa antaa mahdollisuus, tykästyin ainakin itse!

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s