Syyskuun tunnustukset

TÄSSÄ KUUSSA

Aika on mennyt todella nopeasti. Olen totutellut yliopistoarkeen, päässyt esseiden kirjoittamisen makuun, tutustunut lisää uusiin opiskelukavereihini, pitänyt yhteyttä vanhoihin ystäviin ja yllättänyt itseni aloittamalla uuden harrastuksen. Vaikka välillä on tuntunut, ettei ole aikaa rentoutua kunnolla tai uppoutua juuri siihen kirjaan, johon haluaisi, olen nauttinut täydestä kalenterista ja liikkumisen vapaudesta (joka tuntuu muuten juuri maalta Helsinkiin muuttaneena uskomattomalta). Olen todella onnellinen siinä tilanteessa, jossa olen juuri nyt, ja se jos mikä tuntuu mahtavalta!

Olen heti ensimmäisistä viikoista lähtien huomannut kirjallisuustieteen opiskelun vaikutuksen lukemisiini. Tämän kuun luetuista valtaosa on pakollista luettavaa jollekin kurssille, mikä näkyy myös lukemisteni klassikkopainotteisuudessa. Ennen minulla on ollut tapana blogata (lähes) kaikesta lukemastani, mutta tästä eteenpäin ainakin ”koulukirjojen” puolella tulen tuomaan blogiini vain ne, joista minulla on jotain sanottavaa vielä senkin jälkeen, kun olen viettänyt tuntikausia analysoiden niitä esseemuotoon. Jos kuitenkin haluaisit kuulla mielipiteitäni kirjasta, josta en välttämättä bloggaa, kysy ihmeessä! 🙂

syyskuun tunnustukset

Odysseia jäi aikeista huolimatta avaamatta mutta Sapfo piti seuraa usean metromatkan ajan.

LUETUT

Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses (tunnustus)

Sarah J. Maas on ehkä nuortenkirjallisuuden isoin ilmiö tällä hetkellä. Olen etsiskellyt häneltä luettavaa jo pitemmän aikaa, ja nyt kun pääsin Helmet-valikoiman äärelle, sain vihdoin jotain vihiä siitä, mihin hypetys perustuu.

Mary Shelley – Frankenstein (tunnustus tulossa)

Nyt voin sanoa lukeneeni ainakin yhden kauhukirjallisuudeksi luokiteltavan teoksen, hah! Frankenstein on ollut lukulistallani pitkään, mutta se tarvitsi niinkin paljon kannustinta lukemiseen kuin käskyn. Frankenstein on nyt siinäkin mielessä historiallinen kirja minulle, että se on ensimmäinen yliopistoa varten lukemani kirja.

Milja Kaunisto – Luxus (tunnustus)

Luxus on tämän vuoden uutuus, jonka pistin heti merkille selaillessani kustantajien katalogeja. Kirjassa ei ollut sinänsä mitään vikaa: se oli menevää historiallista fiktiota, joka ei turhia selitellyt tai häpeillyt kertoessaan traagisen kiehtovasta tapahtumasta, Ranskan vallankumouksesta.

Virginia Woolf – Majakka (tunnustus tulossa?)

Majakka olisi pitänyt lukea hitaasti ja pariin otteeseen. Nopeahko läpiluku (muistiinpanoja tehden kuitenkin) ei antanut sen monille näkökulmille ja tajunnanvirtatekniikalle oikeutta ja sai romaanin vaikuttamaan sekavalta.

Wendy Lower – Hitlerin raivottaret. Saksalaisnaisia natsien kuolemankentillä

Jatkoin Terhi Rannelan Fraun jalanjäljissä Kolmanteen valtakuntaan tutustumista tällä kertaa tietokirjan kanssa. Hitlerin raivottaret herätti sekä kriittisiä että kiittäviä ajatuksia ja jos ei muuta, ainakin laajensi käsitystäni holokaustista ja ylipäätään natsi-Saksasta.

Wislawa Szymborska – Täällä (tunnustus)

Tauolla ollut runotyttöni alkaa heräillä ja osui ensi yrittämällä varsinaiseen kultakaivokseen.

Ji Li Jiang – Punainen huivi (tunnustus)

Punainen huivi kertoo Kiinan kulttuurivallankumouksesta nuoren tytön silmin ja nimenomaan silminnäkijän otteella. Kielellisiltä ansioiltaan se ei ollut taidokkaasti rakennettujen muistelmien riemuvoitto, mutta aiheeltaan ravisteleva ja tärkeä.

Toni Morrison – Sinisimmät silmät

Morrisonin esikoinen on raju kuvaus mahdottomien kauneusihanteiden vaarallisuudesta, rodullisesta itseinhosta, yhteisön ongelmien sairastamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rankka luettava, rankka analysoitava.

Herman Melville – Bartleby

Bartleby on novelli, jonka nimikkohenkilön kuuluisat sanat ”mieluiten en” elävät myös tekstin ulkopuolella. En olisi varmaan koskaan lukenut tätä, jos se ei olisi ollut kurssikirja, mutta eipä lukematta jättäminen olisi paljoa haitannut.

Sapfo – Sapfon runoja

Panostukseni antiikin kirjallisuuden kurssille on tällä hetkellä mitättömän pieni, Sapfon runokokoelman kokoinen. Luin Junkolan suomentaman version, mutta myös Saaritsan suomennos odottaa kirjapinossa.

syyskuun tunnustukset

ENSI KUUSSA

Haluaisin tutustua Helsinkiin ja ottaa täällä asumisesta kaiken ilon irti 😀 Ja hei helsinkiläiset ja muut täälläpäin liikkuvat, mistä teette parhaimmat kirjalöydöt? Vielä olematon kirjahyllyni (jonka puutteessa kirjani sijaitsevat pinoissa lattialla) tarvitsee päivitystä. Kirjastopinoissa minua odottaa myös hurjan monta kiinnostavaa kirjaa, niin koulu- kuin vapaa-ajan lukemista. Toivottavasti löydän jonkun tasapainon niiden välille, en haluaisi pakollisen lukemisen syrjäyttävän kaikkea omavalintaista.

Mitä sinun syksyysi kuuluu? Mitä olet lukenut? Mistä olet innostunut?

8 kommenttia artikkeliin ”Syyskuun tunnustukset

 1. Mira sanoo:

  Tunnistan samoja kirjoja selanneeni viimeisen kuukauden aikana omia avoimen opintojani varten. Itselle osui antiikin kirjallisuudesta tosin retoriikka esseen aiheeksi, joka sekin oli mielenkiintoinen.

  Aika pitkälti pk-seudulla täytän kirjahyllyni ihan vaan kirjaston jonosta (Helmetin valikoima on niin iso!) sekä harvemmin tulee mm kierrätyskeskuksia ja divareita kierreltyä 🙂

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kävinkin vakoilemassa blogistasi, että olet lukenut myös Lukijan ABC-kirjaa, sen minäkin olen kahlannut läpi romaanien lisäksi. Olen myös sijalla x Kirjallisuusteorian varausjonossa, katsotaan, saanko sitä käsiini ennen tenttiä. Tsemppiä ja intoa opintoihin!

   Helmetin valikoima on kyllä loistava! Opiskelijabudjetilla pitää varmaan suurimmaksi osaksi pitäytyä siinä 😀

   Tykkää

 2. lukulahna sanoo:

  Pk-seudulla kirjoja kannattaa hakea kierrätyskeskuksista! Lähin kierrätyskeskukseni Itäkeskuksessa on pikkuruinen, mutta lähden sieltä silti yleensä syli täynnä kirjoja. Paras valikoima on kuuleman mukaan Espoon Nihtisillalla.

  Tietokirjoja ostan yleensä Antikvariaatti Sofiasta Vuorikadulta tai Kampintorin antikvaarisesta kirjakaupasta. Genrekirjallisuutta löytyy ymmärtääkseni parhaiten Punaisesta, Oranssista ja Vihreästä Planeetasta, mutta en yleensä liiku kyseisten putiikkien tienoilla, joten en ole itse käynyt katsomassa. Itseään miellyttävät antikvariaatit löytää kyllä oikeastaan vain kokeilemalla, joten kartta käteen ja menoksi!

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Pistän vinkkisi korvan taakse, kiitos paljon niistä! Itäkeskuksen kierrätyskekuksessa ja Antikvariaatti Sofiassa on tullutkin jo käytyä, mutta pitää mennä tutkimusmatkailemaan muuallekin!

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s