Sofokles – Kuningas Oidipus

”Silloin paljastuu, että hän on lapsilleen veli ja isä ja sen naisen, josta hän syntyi, aviomies ja poika, isänsä lanko ja samalla murhaaja.”

Kirjavarkaan tunnustuksia -kirjablogi: Sofokles - Kuningas OidipusSofokleen, yhden antiikin suurista tragediakirjailijoista, oletettavasti kuuluisin näytelmä on Kuningas Oidipus. Vaikka näytelmää ei olisi lukenut tai nähnyt esitettävän, Oidipuksen tarina on monelle tuttu ja hänen nimeään on lainattu myös psykologian käsitteisiin.

Thebaa kurittaa rutto, joka on jumalien rangaistus selvittämättömästä kuninkaan murhasta. Valtakunnan uusi kuningas ja entisen kuninkaan vaimon nainut Oidipus tahtoo selvittää tapauksen piittaamatta varoituksista, jotka uhkaavat sinetöidä hänen onnettoman kohtalonsa.

Kuningas Oidipus on kolmas ikinä lukemani näytelmä ja kuten jo huhtikuun tunnustuksissa paljastin, seurausta selittämättömästä impulssista, joka usutti antiikin tragedian kimppuun. Ehkei impulssi ole niin selittämätön, jos sijoitan sen pääsykokeisiin lukemani Aristoteleen Runousopin kontekstiin.

Vaikka Aristoteleen Runousoppi antaisi välineitä analydoida Kuningas Oidipusta pätevämmillä termeillä, tyydyn maallikkoarvosteluun. Tragedia oli lyhyt ja dialogimuodon takia nopealukuinen, mutta sen vaikutus niin myyttinä, draamana kuin psykologian teoriana on huomattava. Jos haluaa ymmärtää kulttuurimme monia viittauksia tähän miltei kaksi ja puoli vuosituhatta vanhaan näytelmään, sen lukeminen ei ole suuri ajallinen investointi. Myöskään sen, että juoni on pääpiirteissään tuttu, ei tarvitse antaa häiritä. Lukeminen on omanlaisensa elämys, vaikka tapahtumat olisivat tiedossa. Klassikkojen vetovoima ei useinkaan perustu nopeatempoiseen ja yllättävään juonenkulkuun (joka yleensä on romaaninkin kohdalla lukijalle ennestään tuttu) vaan ajattomaan sanomaan ja ihmiselämän taitavaan tiivistämiseen sanoiksi.

Haaste: Läpi historian

Varastaisinko?

××× = syyllistyn taskuvarkauteen

Luetko sinä näytelmiä tai käytkö teatterissa usein?

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s