Zoe Sugg – Girl Online + haamukirjoittajan arvoitus

”Every time you post something online you have a choice. You can either make it something that adds to the happiness levels in the world – or you can make it something that takes away from them.”

Kirjavarkaan tunnustuksia -kirjablogi: Zoe Sugg - Girl OnlinePenny on arka ja tapaturma-altis teinityttö, joka yrittää navigoida samassa ystävien, perheenjäsenten ja ihastusten sekaisessa sosiaalisten suhteiden sokkelossa kuin muut samanikäiset. Pennyllä on kuitenkin salaisuus: hän pitää suosittua Girl Online -blogia, jossa hän jakaa kuulumisiaan ja arkipäiväisiä sattumuksia anonyymisti. Juuri kun paniikkikohtaukset ovat ottaa vallan tytön elämässä, hän pääsee New Yorkiin, jossa hän tutustuu Noahiin. Noahin seurassa Penny löytää itsevarmuutensa, mutta Noahillakin on salaisuutensa.

 

En tiedä, mistä aloittaa. Jo ennen lukemista suhtauduin kirjaan hyvin ristiriitaisesti. Olin juuri lukenut siitä kaksi hyvin erilaista arvostelua, Lukutoukan kulttuuriblogin Krista oli hyvin ihastunut Pennyn tarinaan, mutta Todella vaiheessa -blogin Reta Anna Marialle kirja oli suuri pettymys. Nämä kaksi arvostelua eivät suinkaan olleet ainoat, joiden yhteydessä olin kuullut Girl Onlinesta, sillä se aiheutti aikamosen kohun haamukirjailijaepäilysten takia. Lukeminen ei kovin kummoisesti ristiriitaista suhtautumistani auttanut. Selvittääkseni ajatuksiani päätin kirjoittaa kirjasta kahdesta erilaisesta perspektiivistä käsin: kirjana ja ilmiönä.

KIRJASTA

Ensimmäiset satakunta sivua eivät tehneet vaikutusta. Tekstistä oli karsittu amatöörimäisen vähän turhuuksia, ja Pennyn sähellys tuntui hieman päälleliimatulta, liikaa yritetyltä. Loppupuolikin kärsi epäuskottavuudesta ja ennalta-arvattavuudesta, mutten pystynyt laskemaan kirjaa käsistäni sen jälkeen, kun kerronnassa päästiin New Yorkiin asti.

Höttöisyys on Girl Onlinen paras anti. Pennyn ja Noahin lomaromanssi (jotka uppoavat minuun muutenkin vaarallisen hyvin) on suloista seurattavaa ja heidän dialoginsa hymyilyttää – toinen asia mitä en fyysisesti kovin usein lukiessani tee. Luksushotelli, paljon romantisoitu New York ja 20-luvun tyyli osana kerrontaa ovat myös tyttömäisiä, unelmia kutittelevia elementtejä, joiden edessä olen yllättävän aseeton.

Girl Online ei kuitenkaan ole ollenkaan niin kevyt kirja sisällöltään kuin annan ymmärtää. Internet on osa jokaisen (teinin) arkipäivää ja niin tavanomainen ilmiö, että harva pysähtyy miettimään, kuinka raadollinen paikka se voi olla. Nuoret tietävät nykyisin aika hyvin, kuinka mitään, minkä antaa itsestään imaista bittiavaruuteen, ei saa pois. Sen sijaan Girl Onlinessa lähestytään varottavia puolia siitä näkökulmasta, kuinka naurettaviin mittasuhteisiin negatiivinen riepottelu valokeilassa voi nousta – varsinkin silloin kun riepottelijat eivät ole tarkistaneet tietojaan.

Blogikirjoitukset tekstilajina on myös kivasti otettu osaksi kerrontaa, samoin kuin tekstiviestit, jotka piristivät kirjan rakennetta.

Luen harvoin yötunneille asti, mutta tekstitaidon ylioppilaskokeen jälkeinen yö oli vähäuninen Girl Onlinen takia. Syytän koetta osittain siitä, miksi kallistuin plussan puolelle: kirjoitusten keskellä tarvitsin jotain höttöistä ja suhteellisen kevyttä luettavaa.

Näillä lausunnoilla arvioin kirjan, enkä ottanut huomioon (ainakaan tarkoituksellisesti) muita tekijöitä.

Varastaisinko?

××××vaatii ryöstöä

ILMIÖSTÄ

Olen tarkoituksella välttänyt kirjoittajan mainitsemista tänne asti. Kirjan kannessa lukee Zoe Sugg, ja sillä nimellä Girl Onlinea myös markkinoidaan. Zoe on supersuosittu vloggaaja ja, uskallan sanoa maailmanlaajuinen, ilmiö. Olen ja olen ollut jo jonkin aikaa yksi hänen Zoella-YouTube-kanavansa yli kymmenestä miljoonasta tilaajasta. Videoissaan, vlogeissaan ja blogissaan Zoe on positiivisen ja aidon tuntuinen, varmasti roolimalli monelle. Hän on monella tapaa juuri oikea ihminen käsittelemään internetin raadollisuutta. Kirjoitettuaan ryöpytyksen kohteeksi joutuneesta Pennystä hän sai aikamoisen määrän epämiellyttäviä kommentteja niskaansa. Ironista, kuten hän itsekin kirjoittaa: ”- – and the real irony in all of it, was that the main character in my book battled with nasty press and negativity so she decided to throw her laptop in her wardrobe and to shut everything out, and that’s exactly what I wanted to do.”

Miksi näin? Netissä levisi nopeasti huhu siitä, ettei Zoe itse kirjoittanut kirjaansa. Kirjan kustantanut Penguin Random House myönsi, että ”to be factually accurate you would need to say Zoe Sugg did not write the book Girl Online on her own (=ollaakseen tosiasiallisen tarkka pitäisi sanoa, ettei Zoe Sugg kirjoittanut Girl Onlinea yksin.)” Zoe itse kirjoitti asiasta Twitterissä näin: ”Of course I was going to have help from Penguin’s editorial team in telling my story, which I talked about from the beginning. Everyone needs help when they try something new. The story and the characters of Girl Online are mine. (=Totta kai olin saamassa apua tarinani kertomiseen Penguinin editointiryhmältä, mistä puhuin alusta asti. Kaikki tarvitsevat apua, kun he yrittävät jotain uutta. Girl Onlinen tarina ja hahmot ovat minun.)” 

Vieläkään ei tunnu olevan varmuutta siitä, kuinka suuri osa tarinasta on Zoen. Goodreadsissa Suggin nimen rinnalla lukee nykyään Siobhan Curham haamukirjailijana. Tosiasia kuitenkin on, että kaikki kirjailijat saavat jonkin verran apua kirjansa kirjoittamiseen; kustannustoimittaja on läsnä jokaisen tarinan julkaisuprosessissa. Sitä ei pidetä haamukirjailijuuden merkkinä, eikä kustannustoimittajan nimi lue kannessa vaan kiitoksissa. En väitä tietäväni Zoen kirjoitusprojektista tarkemmin kuin kukaan muu, mutta mielestäni hän ei ansaitse tulla haukutuksi valehtelijaksi sen takia, että julkaisuprosessissa oli osallisena muitakin.

Ehkä kyseenalaisempi asia mielestäni on se, kuinka YouTube-starat tuntuvat saavan kustannussopimuksia pelkän kuuluisuutensa tähden. Kaikkien niiden kirjailijahaaveiden kanssa elävien puolesta tuntuu epäreilulta, että kustantajat tarjoavat sopimusta kuuluisuuksille, joiden lahjakkuudesta tai asiaa koskevista toiveista ei ole takeita. Toisaalta en ole niin naiivi, etten tietäisi miten markkinatalous toimii. Jollakin kustantajien on toimintansa rahoitettava. Girl Onlinea myytiin 78 109 kappaletta ensimmäisten seitsemän päivän sisällä. Kun kustantamolla on tällaisia varmasti miljoonia tuottavia kirjoja, heillä on varaa myös kustantaa teoksia, joiden menekki ei ole yhtä odotettua.

Ja totta kai se, että Girl Online on varmasti monelle ensimmäinen koskaan luettu kirja ja saattaa parhaassa tapauksessa näyttää tietä muunkin kirjallisuuden ääreen, on positiivinen asia.

Onnittelut jos jaksoit lukea tänne asti ja pahoittelut sulkujen ylikäytöstä 🙂

Internetin nurjat puolet, haamukirjailijuus, kustannusala… Sana on vapaa!

 

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s