Aki Ollikainen – Musta satu

”Varas, kiireestä kantapäähän, sormenpäistä viimeiseen suolenmutkaan, hän on vain varas. Ei enempää, ei vähempää, jos nyt ylipäätään oli mahdollista olla vielä jotain vähemmän. Heino toivoo, että hänen kuorensa on kuitenkin sen verran paksu, että se pitää Tattarisuon pimeyden ulkopuolella. Häntä pelottaa ajatella mitä tapahtuisi, jos suon huuruinen synkkyys valuisi hänen sisäänsä ja täyttäisi hänet kuin tyhjän pirtukanisterin.”

Kirjavarkaan tunnustuksia -kirjablogi: Aki Ollikainen - Musta satuMystisen Tattarisuon pimeys luikertelee lukijan mieleen kahdessa aikatasossa Aki Ollikaisen romaanissa Musta satu. Tattarisuolla harjoitetut noitamenot aiheuttavat kylmiä väristyksiä lain tuolla puolen viihtyvässä pirtutrokari Heinossa ja nykyhetkessä vaivoin rämpivässä mieskertojassa. Kieltolain ja äärioikeiston aikainen Heinon Suomi tihkuu perheensä hylkäämän miehen vääristyneeseen tajuntaan.

Ollikaisen Nälkävuosi oli pakahduttavaa luettavaa. Niin pakahduttavaa, että odotukset hänen toista romaaniaan kohtaan olivat suorastaan hävyttömän korkealla. Lukeminen suurilla odotuksilla on aina riskialtista.

Ensimmäiseksi täytyy mainita kauniista kannesta, jonka mustuus imeytyy sisäsivuille pisteiksi, jotka vaeltavat muodostamiensa sanojen mukana sieluun asti. Jos Nälkävuoden jälkeen ajatukset olivat valkoista valkoista valkoista, Musta satu kääntää väripaletin ympäri. Mystisyys, tummuus ja varjoihin kätkeytyneet tosiasiat kannattelevat kerrontaa. Kirjan kiehtovin elementti on ehdottomasti salaperäinen Tattarisuo, joka näyttää upottavat kasvonsa sekä nykyisyydessä että menneisyydessä.

Pituudella tätäkään ei ole pilattu. Samoin Ollikaisen lyyrinen ja hiottu kieli on tallella. Sitä lukiessani en voi kuin ihailla mihin kaikkeen suomen kieli taipuu. Onko samanlaisten kielikuvien rakentaminen edes mahdollista muilla kielillä? Soivatko sanat yhtä kauniisti jollain muulla kuin omalla äidinkielellä?

Kielen kauneudesta huolimatta jään miettimään, sainko Mustaan satuun ollenkaan sellaista tarttumapintaa kuin olin odottanut. Historialliset elementit herättivät ihastusta, mutta nykyhetkeen tarrautuminen jätti kokonaisuuteen harmittavan ison loven nimeltä hajanaisuus. Nykyhetkessä palaset eivät loksahdelleet paikoilleen, ehkä nekin vajosivat Tattarisuon pimeyteen.

Musta satu jäi pettymyksekseni kategoriaan, josta olisin halunnut pitää enemmän kuin loppujen lopuksi pidin. Odotuksilleen on vaikea olla sokea.

Varastaisinko?

××× = syyllistyn taskuvarkauteen

Odotitteko te paljon Mustalta sadulta – ja mikä tärkeintä, miten se täytti odotuksenne?

6 kommenttia artikkeliin ”Aki Ollikainen – Musta satu

 1. Kaisa Reetta sanoo:

  Musta satu odottelee minulla lukemistaan. Pidin paljon Ollikaisen esikoisesta, joten odotukset ovat korkealla myös tämän kirjan suhteen. Katsotaan miten minun käy, ihastunko…

  Tykkää

 2. Jenni sanoo:

  Minulle jäi hieman ristiriitainen viilis. Toisaalta pidin ja toisaalta en. Nälkävuosi oli niin hieno, että ennakko-odotukset pääsivät nousemaan liian korkealla.

  Tykkää

 3. Kaisa sanoo:

  Hei! Löysin tieni hienoon blogiisi; miten mainio kirjavaras-idea sinulla ja kaunis visuaalinen ilme! Tulen vierailemaan täällä jatkossakin. 🙂

  Minullekin Nälkävuosi oli pakahduttava lukuelämys, täyden kympin kirja. Musta satu jäi valjummaksi – tosin arvasin, että niin varmaan tulisi kohdallani käymään. Kuten kirjoitat, historiallinen tausta on (jälleen) kiinnostava ja muuten historiaan sijoittuva tarina vahvempi kuin nykyhetki. En itse saanut otetta nykyhetken kirjailijamiehestä, ja minua turhautti se perinteinen, että miessukupolvi toisensa jälkeen toistaa samoja virheitä. Kieli on kuitenkin kaunista luettavaa, joskin huokailin sille enemmän Nälkävuotta lukiessani.

  Tykkää

  • Kirjavaras sanoo:

   Kiitos paljon ja tervetuloa tänne Kirjavarkaan (vähemmän) salaiseen tukikohtaan! Kiva kuulla, että olet samoilla linjoilla 🙂 Olihan Nälkävuosi toisaalta jo niin hyvä, että aika taikuri olisi saanut olla, jos olisi seuraavasta teoksesta onnistunut kirjoittamaan yhtä mieleenpainuvan.

   Tykkää

Jätä sormenjälkesi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s